L’OASI MEDIEVAL

L’oasi medieval.-

283 agressions denunciades a Catalunya, un 5% més que l’any passat. Diversos col.lectius alerten de l’augment d’agressions als homosexuals des que ara fa un any es va legalitzar el casament entre dues persones del mateix sexe.És una violència de gènere diferent de la que pateixen les dones però hi ha símptomes que haurien de posar en alerta les autoritats perquè comença a agafar unes proporcions que potser no seran preocupant però si més no són preocupants.El dels gais, lesbianes i transsexuals és un col.lectiu que sembla que assumeixi les agressions com un fet normal.Diuen que ja hi estan acostumats, vaja que ja hi compten amb això que els puguin insultar, que els puguin escupir, que els puguin ridiculitzar i que, fins i tot, que els puguin estomacar. Gairebé com si ja hi anés amb la condició d’homosexual haver de suportar això.Entenc que en alguns casos pot ser una manera d’entomar la desagradable situació però t’ha d’acabar passant factura psicológica i de vegades traumatológica. Aquesta actitud de resignació és la que denuncien  associacions i plataformes homosexuals i des de les seves talaies miren de fomentar un canvi perquè es denunciïn aquests comportaments.Els costarà perquè toparan amb una realitat que, francament no és gens engrescadora. S’encaren amb un entorn, ben poc tolerant -per no dir gens- amb la diferència. I sobretot si hem de fer cas d’un estudi realitzat als joves de la Comunitat de Madrid que diu que un de cada tres enquestats considera normal tractar amb menyspreu els homosexuals. N’hi ha que diuen que aquests comportaments homòfobs els recorden a èpoques reculades que sovint situen a l’Edat Mitjana. I per aquelles coses del destí aquesta lectura de l’actualitat diaria se m’ha creuat amb una altra que estic fent aquests dies d’un llibre d’en Jaume Mestres sobre els seus viatges al Marroc i a Egipte de l’editorial Columna.Els el recomano. La qüestió és que Mestres va visitar un oasi egipci que es diu Siwa, situat desert endins a uns 300 quilòmetres d’Alexandria.L’autor explica que a l’edat mitjana els siwanesos van construir un poble fortificat per protegir-se dels atacs dels beduïns. Els notables del poble, fomat pels ancians i venerables del llogarret, van determinar que uns quants homes joves s’encarregarien de treballar les terres dels rics i que, de nit, haurien de vigilar l’oasi. Dels pagesos joves que mantenien els horts se’n deien “zaggalah” que vol dir mosso, sagal.Per si no passessin prou pena aquests sagals, el consell de notables encara els va collar més:no es podrien casar fins passats els quaranta anys i havien de viure fora muralla.No podien entrar a l’oasi per evitar així que tinguessin relacions sexuals amb les dones del poble.Podeu comptar que fora un oasi la diversió és més aviat escassa, la diversió i gairebé tot és escàs perquè la vida fora d’un oasi és gairebé nul.la. En qualsevol cas, però segons relata Mestres, els sagals ja procuraven muntar-s’ho bé.Un cop feta la feina es reunien  per beure, cantar i ballar. Es feien la música amb els seus propis instruments i es feien el vi fermentat extret del cor de la palmera. A mesura que es lliuraven al plaer de la música i la dansa, el vi feia el seu efecte i els balls i els cants anaven pujant de to fins a acostar-se cos a cos amb incitacions i moviments que deixaven de ser sensuals per passar a ser explícitament sexuals. Com que no podien tenir contacte amb dones, la majoria de sagals es van abocar a l’homosexualitat. Una pràctica que, i estem parlant de l’edat mitjana a Egipte, no va estigmatitzar ningú ni va representar cap represàlia. Al contrari. Es van formalitzar casaments- com Déu mana- entre homes. No van escatimar cap detall.I així es va mantenir fins el 1928. Una visita a Siwa del rei Fuad va acabar amb unes relacions que tothom respectava.Segons ell eren costums contra la moral islámica i es castigava qui gozaba desobeir la seva ordre expressa d’abolir les unions entre homes.Diuen que es van fer casaments fins a finals dels anys 40 però no hi ha ningú que ho pugui asegurar de manera taxativa. Això que podia semblar un conte de les mil i una nit, és real. No és cap miratge encara que passés en un oasi al mig del desert egipci.Tant que es critica l’edat mitjana que només de sentir que s’evoca elperíode medieval ja ens aboca a una època violenta, sense ordre ni concert i on les diferències es llimaven a cops- com ara- estic segur que per algunes coses no ens vindria gens malament recuperar alguns costums medievals respectuosos amb els que pensen, actúen o estimen diferent a la majoria.

Martí Gironell

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: L’OASI MEDIEVAL

  1. manel diu:

    Una pregunta. Tres articles, densos a més, en un dia. Escrius molt ràpid o els tenies ja escrits. Benvingut al món bloguer. Volia passejar més però el bloc.cat fa el “tonto” i no carrega bé. Ja passaré un altre dia. Records.

  2. wowgold diu:

    wow gold:wow gold,wow gold website:wow gold tks

Els comentaris estan tancats.